Snart dags för betyg – hur går det till egentligen?

I filmen längst ner i inlägget visas mycket tydligt hur lärare gör för att sätta betyg om det är så att du är nyfiken på hur det går till.

Jag vill särskilt lyfta fram det som sägs om vad hemmet kan göra för att hjälpa sitt barn att utvecklas i sina prestationer. Det gäller att ställa varför/därför frågor och hela tiden få sitt barn att fundera, tänka och reflektera och pröva sina kunskaper ihop med andra. Jag brukar prata med mina elever om att gärna lyssna på nyheter eller att läsa dem och sedan prata om dem hemma.

Glosor som pluggas in hemma är inte betygsgrundande berättas det också om i filmen eller hur väl du översätter meningar. Det som kan användas är hur väl en elev använder sitt ordförråd i skrift eller tal. Därför är det bättre att läsa och använda orden som vi arbetar med i skolan i resonemang hemma för att befästa dem på ett bättre sätt, än att rabbla dem fram och baklänges. Läs gärna om dagsaktuella händelser i tidningar eller lyssna på Klartext – nyheter på lätt svenska.

Här finner du filmen om hur lärare sätter betyg. Det är Karlstad Universitet som ligger bakom filmen och är inte jag som gjort den. De har haft ett samarbete med professor Christian Lunddahl där lärare i år 4-6 fått utbildning i betygsättning. Det finns filmer för det också.

Annonser

3 reaktioner på ”Snart dags för betyg – hur går det till egentligen?

  1. Vad är grejen med ditt kroppsspråk? Väldigt annoying att titta på. Blir saker tydligare bara för att du flaxar med armarna??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s