Om det var krig i Norden – vad skulle hända då?

Högläsning och bokfrågor

Vi kommer arbeta med boken Om det var krig i Norden av Janne Teller under ett par lektioner. Jag kommer läsa högt ur bokens första sidor för er varpå ni ska diskutera vad ni kan göra och vad du kan göra.

Jag kommer sedan läsa en sida i taget och ni får några frågor att fundera över per sida. detta gör ni först enskilt med en penna, sedan delar ni tanken i grupperna och sedan ska ni kunna delge ett svar till gruppen. Frågorna hittar ni här, men ni kommer också få dem i pappersform.

Boksamtal

När vi är klar med läsningen av boken kommer vi genomföra ett boksamtal där alla i gruppen ska få komma till tals. Frågorna är:

  • något som var bra med boken
  • något som var dåligt
  • något jag undrar över
  • något mönster eller samband
  • hur är trovärdigheten
  • varför gör de som de gör
  • hur är språket
  • hur tilltalar författaren oss
  • vad är budskapet i boken

Skrivuppgifter

Det är nu dags för några skrivuppgifter. Ni kan välja mellan följande:

Att intervjua en klasskamrat

Ta reda på val av land, tankar om hur livssituationen kommer att bli där och hur man ska göra för att anpassa sig i landet. Du ska sedan redovisa intervjun för klassen. Här har du en intervju att läsa som exempel.

En packlista

Du vet att du måste fly och förbereder dig genom att göra en packlista. Vad ska du ta med dig och varför? Fick du med dig allt eller fick du lämna något? Diskutera sedan din lista med en kamrat för att jämföra olikheter.

Gör en boktrailer

Du ska nu göra en boktrailer av filmen så fler vill läsa den. Jag vill att du lyfter fram huvudkaraktären, handlingen och att duger ett omdöme om boken.  Här har du lite olika program att använda. Jag kan rekommendera Masher.

Krönika – vad är ett hemland?

Du ska i en krönika resonera om vad som gör ett land till ett hemland? behöver det vara ett land där man är född eller kan det vara där man bor. Kanske har du hört uttrycket Wherever I lay my hat that´s my home? Klickar du på länken kan du lyssna på låten för inspiration.

Här har du några resonerande krönikor att utgå från, och skrivmallen kommer på samma sida.

Avslutningen

Vi avslutar arbetsområdet med att ni redovisar era skrivuppgifter för varandra innan ni lämnar in dem till mig. Vi avslutar med att lyssna till och tolka budskapet i denna låt – Flykten från Sverige.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s