Skrivuppgift till Boktjuven

Avslutande skrivuppgift

Du ska nu skriva en avslutande uppsats som är en övning inför de kommande NP. Här finns en kort repetition av de vanligast förekommande texttyperna och det är bra om du väljer en text du vill utveckla. Här finns skrivmallar om du vill ha tips på det. De kommer att bedömas enligt matriser för respektive texttyp.  Tänk på att följa anvisningarna för skrivuppgiften. Du kan välja en av följande skrivuppgifter:

 

  1. Alla människors lika värde (resonerande text)

En ungdomstidning efterfrågar texter där ungdomar resonerar om människors lika värde, hur människosyn kan se ut och hur vi skapar ett samhälle där vi lever i demokrati och alla människors rätt till lika värde. Syftet är att få ett mer tolerant samhälle och förståelse för människors lika värde.

Skriv ditt bidrag till tidningen. Resonera kring vad du ser för klimat i världen idag och hur vi kan skapa ett samhälle där alla människor behandlas lika. Lyft fram vad som konkret kan göras och ge exempel på sånt du läst, hört eller upplevt. Resonera också kring vad det kan få för konsekvenser om vi inte skapar ett klimat för alla människors lika värde.

Tillägg till uppgiften för att få in referat

Till internationella kvinnodagen skrivs det ofta om att kvinnor ska ha samma rättigheter. Du kan till din hjälp använda denna artikel  Skydda flyende kvinnor från våld och brutalitet (DN, 20160308) där du presenterar något som du tycker är viktigt från artikeln. Kom ihåg att uppge källan. Du måste ange vad som är dina åsikter och vad som är från artikeln.

Rubrik: Valfri

 

  1. Döden betraktar mig (krönika)

En tidning vill ha krönikor med temat döden. Har du någon gång varit nära döden precis som Liesel vid bokbålet då hon kände dess blickar på sig? Berätta om din känsla från den gången. Din känsla ska gestaltas och ha en personlig stil för att fånga läsaren.

Skriv ditt bidrag till tidningen. Måla upp när du har känt döden när inpå och visa oss genom dina sinnen, och hur du agerade då genom att visa med verb. Språket är viktigt att det är personligt och rikt på liknelser och metaforer.

Rubrik: Döden betraktar mig

 

  1. Novell med valfri rubrik (novell)

Det pågår en novelltävling och du har fått en ide efter att ha läst Boktjuven och vill gärna skriva om det.

Skriv ditt bidrag till novelltävlingen och inled med antingen en händelse eller en personbeskrivning. Använd novellens typiska drag.

Rubrik: Valfri

 

  1. Reportage hos Max (reportage)

Du har gjort ett besök hos Max och ska nu skriva om det i en av de större tidningarna för att visa på hur han levde.

Skriv ditt reportage till tidningen. Du måste fånga känslan av hur han hade det och det ska skrivas i nutid, som om du är där just nu. Vad ser du, vad hör du, vad luktar du och vad känner du? Vilka detaljer lägger du märke till?

Rubrik: Valfri

 

  1. Brev till en av karaktärerna (brev)

Du har fått en möjlighet att skicka ett brev tillbaka till tiden då karaktärerna levde. Vad skulle du vilja berätta om för dem om dagens samhälle och vad de kan behöva tänka på om de hade fått möjlighet att besöka oss idag.

Skriv ett brev. Resonera om hur det är att leva idag. Ge konkreta exempel från dig själv och din erfarenhet. Inled med en hälsningsfras och avsluta med ditt namn.

 

Rubrik: Hälsningsfras och namnet på karaktären

Annonser

4 reaktioner till “Skrivuppgift till Boktjuven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s