Tips inför skrivandet!

När ni ska skriva era uppsatser har vi bl a pratat om hur viktigt det är att man först disponerar sin text genom att tänka till först. Det är första steget innan du börjar skriva. När du väl skriver är det bra om du känner till några saker som kan lyfta din text något mer. Jag går kort igenom vad här under.

Vad är gestaltning? När du berättar beskriver du med adjektiv, men när du gestaltar visar du vad en person gör så läsaren får en bild. Har du koll? Vi har övat flitigt under de senaste uppgifterna.

gestalta exempel gestalta

Det är också bra om man kan använda synonymer och variera sitt språk när man skriver så det inte låter så lika när man läser texten.  En mening kan också varieras i längd med olika bindeord.

En annan sak jag berättat för er och som ni också tränat en hel del på är att använda bildspråk. Ni hittar några exempel via länken som ni kanske också känner igen från väggen i klassrummet.

När du ska resonera är det viktigt att du kan göra det från flera olika perspektiv. Vi har använt visualiseringen nedan då vi pratat om vad det innebär. Då jag har en massa affischer i klassrummet får ni passa på att titta på dem innan jag tar dem inför de nationella proven för år 9.

När du skrivit klart är det viktigt att du strukturerar din text med styckeindelning, att du kontrollerar din stavning och ser om du kan byta ut några ord eller förklara något bättre som är otydligt. Skriv sedan rent din text.

Jag såg nyligen denna film från Orka Plugga som förklarar det jag berättat för er ovan.

Titta gärna på den och se om du får något mer tips, eller se det som en repetition.

Slutligen – har du koll på texttyperna? Här på denna Padlet kan ni annars ta del av många exempel.

Här har du en planering vi arbetat med som liknar upplägget med skrivinstruktionen på NP.

Annonser

2 reaktioner till “Tips inför skrivandet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s