Hur är man källkritisk?

Källkritik år 7

Hur är man källkritisk? Hur kan du som elev få träna på att välja ut trovärdiga källor? Och hur kan du visa att du kan använda de källor som du valt ut? I detta område ska du få lära dig det samt även hur du skriver med egna ord, bygger upp struktur och använder citat och hänvisar till källan på rätt sätt. Vi kommer att pröva detta genom att granska källor som behandlar energidrycker.

Kunskapskrav som prövas är:

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från /…/ källor och för då /…/ resonemang om informationens trovärdighet och relevans. Sammanställningarna innehåller /…/ beskrivningar och förklaringar, /…/ ämnesrelaterat språk samt /…/ struktur, citat och källhänvisning.

(Svenska/Sva åk9, Lgr11)

 

Din uppgift: 

Innan vi börjar gör vi en övning i hur viktigt det är att vara källkritisk. Läs texten nedan och fundera över var du behöver vara källkritisk. Räkna ihop och se hur många ställen du behöver tänka källkritiskt på. Vi går igenom de olika svaren tillsammans.

 

Enligt ny forskning är det hälsosamt att dricka energidryck. Allt fler människor dricker energidryck och har fått positiva effekter av drycken visar en enkät. Experter intygar att man nu utan fara kan dricka energidryck, men Livsmedelsverket dementerar ryktena enligt en källa. Det finns risk att det kommer bli slutsålt på energidryck nu när nyheten nått ut.

 

Övningen är inspirerad från Mediekompassen och anpassad för temat energidrycker.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s