Att utveckla sitt skrivande

Att gestalta, skriva målande och använda bildspråk

Här i flikarna finner du stöd för skrivandet som bildspråk (förklaring på engelska och svenska), gestaltning och att skriva målande. Om du använder dig av följande tips kommer du utveckla ditt skrivande från en enkel nivå till utvecklat. Vi använder dessa strukturer i arbetsprocessen i klassrummet ofta så när du kan det behöver du inte stödet längre.
Den här filmen från Orka Plugga visar tydligt hur du kan utveckla skrivandet med resonemanget och nedan har jag gjort några stödstrukturer så du kommer ihåg innehållet.

Att utveckla resonemanget kan du ta hjälp av med dessa bilder:

different perspectivesdifferent perspectives explained

To develop your resoning812

Formella saker som stycken, punkt, stor bokstav, rubrik och att man håller sig till texttypen är viktigt. Stavfel får du ha på enkel nivå men på högre nivå endast på svårare ord och inte de vanligaste.

ADJEKTIVEN Figures of speech

Matris för själv- eller kamratbedömning

Du kan gärna använda denna matris för att kunna bedöma ditt eget arbete innan du lämnar in ditt arbete. I den finns det jag nämner ovan mer utförligt beskrivet. Vi använder den även på lektionerna vid skrivandet. Jag visar för varje skrivuppgift vilket fokus vi har just då; om ni t ex redan behärskar styckeindelning kan vi lägga krutet på annat.

Varför kamratbedömning?

Det finns flera orsaker. Dels främjar det intresse i sin egen lärprocess; som elev tvingas man ta ansvar för vad man ska lära sig och vad som konkret kan bli bättre. Man kan inte längre förvänta sig att bli matad med information utan som elev har man ett eget ansvar. Jag ger er verktygen och ni får veta vad som krävs av er och resultaten på era texter kommer bli bättre allt eftersom.

Sen i sig är det ett kunskapskrav och ingår i svenskans läroplan. Utan att  genomföra kamratbedömningen på lektionerna så kan jag som lärare inte se hur man dels ger men även tar emot respons.

På denna sidan kan du hitta mer exempel som ni elever har gjort i undervisningen, meningarmedelever.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s